Latem i jesienią zbieramy dojrzałe owoce, z których można zrobić wiele pysznych i pełnych witamin przetworów czy ciast. Leśne Misie postanowiły upiec drożdżówki z owocami.

Po dokładnym umyciu rąk, dzieci odmierzyły składniki potrzebne do zrobienia ciasta, po czym zaczęły je wyrabiać. Kiedy ciasto „odpoczywało”, dzieci przystąpiły do obrania śliwek. Następnie dzieci wałkowały ciasto, formowały drożdżówki, nakładały owoce i posypywały wszystko kruszonką. Po upieczeniu nastąpił czas na zrobienie lukru, który bardzo posmakował dzieciom. Z pozostałych śliwek dzieci przyrządziły powidła, które według dzieci były pyszne.

Można sobie tylko wyobrazić jakie piękne zapachy unosiły się w sali….

Po skończonej pracy przyszedł czas na degustację drożdżówek. Dzieci przekonały się, że ciasto upieczone przez nich samych smakuje dużo lepiej niż kupione w sklepie.