Korzystając z wyhodowanego w ogródku przedszkolnym jarmużu dzieci zrobiły  zdrową przekąskę

według poniższego przepisu:

PRZEPIS NA CHIPSY Z JARMUŻU

Składniki

jarmuż

2 łyżki oliwy

sól

sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Jarmuż myjemy i dokładnie osuszamy ( papierowym ręcznikiem).
  • Z liści jarmużu usuwamy twarde części
  • Do miski dodajemy 2 łyżki oliwy, odrobinę soli, sok z cytryny
  •  Liście mieszamy z oliwą i przyprawami w taki sposób, aby każdy liść był pokryty oliwą.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy pojedynczo liście jarmużu w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150ºC przez około 7-10 minut uważając, aby chipsy się nie przypaliły i nie zbrązowiały. W efekcie chipsy mają być chrupiące.

Smacznego