Korzystając z wyhodowanego w ogródku przedszkolnym jarmużu dzieci zrobiły zdrową przekąskę
według poniższego przepisu:
PRZEPIS NA CHIPSY Z JARMUŻU
Składniki
jarmuż
2 łyżki oliwy
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
- Jarmuż myjemy i dokładnie osuszamy ( papierowym ręcznikiem).
- Z liści jarmużu usuwamy twarde części
- Do miski dodajemy 2 łyżki oliwy, odrobinę soli, sok z cytryny
- Liście mieszamy z oliwą i przyprawami w taki sposób, aby każdy liść był pokryty oliwą.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy pojedynczo liście jarmużu w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150ºC przez około 7-10 minut uważając, aby chipsy się nie przypaliły i nie zbrązowiały. W efekcie chipsy mają być chrupiące.
Smacznego